Tips till Mayas kompis, om Rom

Rom

Sevärdheter:

Colosseum – arena för bl.a gladiatorspel, men även för avrättningar, gruppvåldtäkter av slavinnor, djurhetsningar m.m. Även bostäder under medeltiden.

Palatinen (en av Roms sju kullar, under Romartiden låg här de kejserliga palatsen)

För att komma in på Colosseum och upp på Palatinen krävs biljetter. Du kan köpa en biljett för båda på flera stället. Jag rekommenderar på vägen mellan Forum Romanum och Colosseum. På väg mot Colosseum finns på höger sida ett bås där man kan köpa biljetter. Köerna vid Colosseum blir till för att folk köper biljetter i själva ingången på Col. På Palatinen har ni fantastisk utsikt över hela Rom, man ser Colosseum, Circo Massimo, Peterskyrkan, m.m

 

Forum Romanum- den centrala mötesplatsen i Rom, här sköttes all politik. Tempel, kloster för oskulder/nunnor som brändes på bål om de hade samlag med en man, Ceasars talarstol m.m finns här. Gratis att gå in här.

Viktor Emanuel Monumentet – ligger vid ett stort busstorg,  gå hit på kvällen, det är väldigt vackert upplyst! På höger sida av gatan som går rakt ner, när du har monumentet i ryggen, ligger en japansk galleria, besök!

 

Spanska Trappan – ligger vid Piazza di Spagna. En av Roms mest kända sevärdheter ( senaste gången jag var i Rom, i mars 2008, var jag helt själv på trappan, eftermiddag) Nedanför trappan ligger en shoppinggata med alla stora klädmärken. Kul att gå och kolla! Louis Vuitton, Gucci, Prada etc.

 

Söndagar: Marknaden i Trastevere. Jag tror den är över en km lång. Hur mycket prylar som helst. Skor, väskor, kläder, skärp, plånböcker, klockor, smycken, parfymer m.m. Men var försiktig, det är olagligt att köpa kopior i Italien, så köp inte på gatan av gatuförsäljare!

 

Kyrkor:

Peterskyrkan, såklart. I hjärtat av Vatikanen ligger en av världens största kyrkor som ritats bl.a Michelangelo och Bernini. Runt St Petersplatsen står en båge med kolonner,i 3 rader. När man står på speciella ställer på Petersplatsen ser man bara en perfekt rad av kolonnerna, arkitektoniskt mästervärk! Ovanför kolonnerna blickar div profeter och helgon ner på en =)

Här finns också två vackra fontäner samt en

MEN! Innan ni besöker kyrkan måste ni in på Vatikanmuseérna! Vet ej vad det kostar, men det är värt det. Världens största konstsamling, där bl.a alla statyer blivit ”förstörda” av kyrkan själv. Man ansåg någon gång på 1700-talet(tror jag det var) att alla statyer som var nakna, var för lockande (!) för vatikanens invånare, så man högg helt sonika bort alla könsorkan på de manliga statyer, och satte för fikonlöv av gips! Här finns också det kända Sixtinska Kapellet, som Michelangelo spenderade 3 år att måla, liggandes på rygg på enorma ställningar. När ni kommer hit, respektera tystanden, annars blir vakterna arga! Här får man tyvärr inte ta bilder, men det gör inget. Michelangelos fresk (väggmålning) på en av väggarna, är den mest kända i världen, och heter Den Yttersta Domen.  

 

Pantheon – Också ett måste!! Ett gammalt ”hedniskt” tempel som senare blev kyrka när kristendomen tog över. Dess enda ljuskälla inne i kyrkan, är ett oculus – ett runt hål med en diameter på 9 m. Står du vänd så att du har kyrkan framför dig, finns till vänster en av de bästa gelateriorna i Rom. Våga prova smaker! Jag kan dock rekommendera deras citron-sorbet.. =)

Santa Maria Maggiore – en av Roms 4 huvudbasilikor ( Peterskyrkan är en annan)

Här ligger bl.a arkitekten Bernini begravd. Värt ett besök!

 

 Santa Maria della Vittoria – numera mest känd från filmen/boken Änglar och Demoner av Dan Brown. ( Mordet kopplat till elementet Earth-jord, begicks här, i boken.) Statyn Heliga Theresas Extas finns här.

 

San Clemente – jag TROR att det är i den här kyrkan man kan gå flera våningar under jord och se bl.a katakomber. Genom århundraden har landytan stigit, och lagt gamla kyrkor och bosättningar under jord. Man kommer alltså ner till vad som var markplan för 500 år sedan.

(Dock fick jag för första och enda gången, hittills, i mitt liv, rejäl klaustrofobi här och var tvungen att gå upp igen…)

 

Villa Borghese är en stor och vacker park i Rom, hit måste ni gå en eftermiddag.

Här finns också Galleria Borghese där flera av Berninis skulpturer, bl.a Apollon och Daphne,  finns. Jag som är konsttokig, svävade på moln här.  Den svenske läkaren och författaren Axel Münthe tog ofta promenader här med den lilla hunden han fick av Drottning Viktoria, i början av 1900-talet. Man kan läsa lite om Rom i Münthes bok Boken om San Michele .

 

Fontäner:

Fontana di Trevi – en av Roms mest kända fontäner. Gå hit på kvällen (för hit MÅSTE ni gå).

Ställ er vid kanten, med ryggen till fontänen och släng ett mynt över axel. Det betyder att ni kommer komma tillbaka hit med den ni älskar! Vattnet till fontänen kommer via akvedukter från Romar-tiden direkt från alperna. Det är smältvatten från vintern. Fontänen är byggd upp på fasaden av en byggnad. Det var i den här fontänen Anita Ekberg badade i filmen La dolce Vita från 1960. Om du står vänd så att du har fontänen framför dig, finns det på vänster sida om fontänen: en av de bästa Gelaterior – glassbar i Rom. Tänk bara på att här måste du först gå in och betala för glassen, välja hur många kulor du ska ha, och SEN ge kvittot till den som står i själva glassbaren. Annars får du stå i kö länge för ingenting.

På en tvärgata till Fontana Di Trevi finns en av de, enligt mig, bästa restaurangerna i Rom. L´archetto.

 

Fontana dei fiumi – De fyra flodernas fontän, väldigt vacker fontän. Återigen en plats som är viktig i änglar och demoner. På Piazza Navona. Har ni tur ser ni en gatukonstnär som dansar med fingerdockor. Han gör ett väldigt häftigt nummer med Michael Jacksons Bad. Gammal gubbe med långt hår, ser ut som en cirkusdirektör. Kolla in honom!

 

Piazza di Fiori – Blommornas Torg, vacker marknadsplats om man vill strosa runt. Har för mig att det ligger på gångavstånd från Pantheon

 

Castel Sant´Angelo och Ponte Sant´Angelo – ligger i närheten av Peterskyrkan. Det finns en lönngång från Peterskyrkan till Castel Sant Angelo, för att påvarna skulle kunna fly om Vatikanen blev attackerad. Också uppmärksammad i boken Änglar och Demoner. En av Roms vackraste broar. Hit bör ni gå.

 

Den protestantiska kyrkogården – Otroligt vacker kyrkorgård där bl.a Keats ligger begravd. Maya, det är här statyn med den gråtande ängeln finns.

 

Carcallas termer – gamla badhus med många vackra lämningar.

 

Ostia – hamnstaden utanför Rom, hit tar ni er med tåg från stationen som ligger vid den Protestantiska Kyrkogården. Väldigt vackert, lite likt Pompeji.

 

Fler tips:

Åk tunnerlbana. Roms tunnelbana har två linjer, Linje A och B, som går fram och tillbaka, och möts vid den stora centralen Termini, vartifrån även regionala, nationella och internationella tåg går. Det går även ett tåg ut till Leonardo Da Vinci-flygplatsen.  Maya och jag stannade en stund på Termini när vi var på väg från Genova (?) till Neapel på vår tågluff.

Tunnelbanestationerna ligger lägligt vid alla de stora sevärdheterna. Till Fontana di Trevi och L´archetto kan jag doc rekommendera att ni åker buss, det är lättare. Tror det är buss 4 eller 5, men kolla upp det!

 

Gå lite vilse! Då hittar ni era egna smultronställen!

 

Gå runt kring Colosseum och Palatinen, det är väldigt vackra områden med gigantiska pinjeträd runt om.

 

Läs Änglar och Demoner, se SEDAN filmen

 

Gå in och koll på mina bilder från mina resor till Rom på Facebook J Där hittar ni nog tips!

När jag var där, såg jag allt och lite till, man kan tröttna tro mig.

Som alltid i en storstad, ta med bekväma kläder och SKOR.

Försök bo centralt, gärna nära Termini, då det är gångavstånd till Colosseum därifrån, nära till busstorg, Carcallas termer, tågstation m.m.

 

Läs resetips, t.ex. Aftonbladet har rätt bra. Jag har med grejer hemma, från när jag var där, kan skicka mer tips i helgen.

 

Lycka till och ha det fantastiskt i världens vackraste stad!


Kommentarer
Postat av: Mimmi

WOW!!!!

Hoppas de uppskattar all din hjälp!!?

Måste ha tagit ett tag att skriva?

Det märks att du ÄLSKAR staden :)

Du måste visa mig den ;)

2010-11-29 @ 22:40:05
URL: http://www.aventyrenso.se
Postat av: Pernilla

Jag tror nog att du får bli min personliga guide en dag!!:)

2010-12-01 @ 21:25:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0